Kurs i Bild & Clown på Fårö 24-30 maj  2021:    I min far skulptören Olof Hellströms ateljé kommer en kurs i bild skapas och på samma gång i Clown uppe på vinden i det stora Gotländska kalkstenhuset. Eleverna som inte kan var fler än 5 st. skall varva att på em ha clown och sedan dagen efter på förmidagen gå upp tidigt för att fånga ljuset med målning. Där det extroverta fångas in med hjälp av det introverta verksamheten.  Läs vidare nedan:

De minnen som finns från Elisabet och Olofs konst finns delvis på Fårö och i Uppala. Det förvaltas av dottern Lis Hellström, hennes söner Joel & Benjamin och halvsysterns son Leo Hermodsson. Just nu försegår renoveringar i fastigheten, men sinom tid öppnas Galleri 67 upp igen i Uppsala. Och under tiden kommer konsten att gå att köpa och hyras ut till utställningar. Två minnesutställningar har skett efter deras död: En på Sigtunastiftelsen ht-19 och en i Missionskyrkan vt-  2020. I sommar kommer det upp en omkring Olofs verk "Form för Nickel" i Loos.
fars hemsida: http://goto.glocalnet.net/olofhellstrom/
mors hemsida: http://elisabethermodsson.se/index.html

 

"Befrielsen" skulptur av Olof Hellström på Martin Luthers kings plan i Uppsala: 

Här ser vi min mor Elisabet Hermodsson i Österport i Visby taget av Ulla Montan, vilket visar hennes anknytning till ön. På Fårö eller i hennes ateljé i Uppsala kommer viskurser och musikmöten att ske i framtiden, med inbjudna gästlärare.

        Clown&Bildkurs v. 21 -2021

Från den 24  till 30 maj 2021 undervisar jag i ren clowneri i Lanshuset på Fårö. Denna slags konst förutsätter att man kan improvisera och "göra bort sig". Jag har en del knep för att lära ut detta, både till nybörjare och proffs.
Mina metoder är utvecklade efter en del år med undervisning på bland annat folkhögskolor och Vår teater. Det är en blandning av teatersport- Grotowskij- Stanislawskij-Lecoq-Decrouixeövningar. 
Jag kan med hjälp av ert goda sinne få fram eran egna clownkaraktärer.
Vi jobbar även med bild, vilket är nyttigt med introvert arbete som komplement till detta extroverta som Clownteater är.
Arbete mellan kl: 10-18 måndag till söndag, m. avbrott för fika, lunch och middag. Med möjlighet att jobba enskild på kvällarna i någon av ateljéerna.
Max 5 personer så det blir Coronaanpassat. För detta skall GARANTERAS! Ytorna är så pass stora där vi skall jobba så inga onödiga kontakter skall tas.  Den teaterteknik som krävs för clowneri är mycket distans. Dvs: "du bör få ögonkontakt med din publik som sitter på avstånd" .

Pris: 2000kr per person Ta med målarduk så finns färger, penslar, staffli o rest som behövs för att måla i olja utomhus. Finnes även verktyg för linoliumtryck.
Finns kök för att laga lunchmat. 
Ålder: 15-75 år
Ta med träningskläder och några slags "roliga kläder" som kan bli din ev. clownkostym.
Arbetsvecka:
må; Bild: kl.12- 14. Clown kl, 16- 18
Tisd: Clown kl.10- 12 Bild: kl. 14- 17
Onsd:Bbild: kl. 10-12.  Clown: kl. 14-16
Torsd: Clown kl. 11- 13 bild : kl. 15-18
Fred: Clown hela dagen med uppspel!
Lördag: Bild hela dagen och ta avsked med utställning.
Söndag resdag  

LOGI: rekomenderas Fårö kursgård Fbu-gård. bredvid kyrkan. 
Endast ca 3 km från Lansa.

V Ä L K O M N A  

KONSTARBETSKURS 12-16 okt.-21

Så här inpå höstkanten kan det vara bra att samla ihop sig inför den långa vintern. Och var gör man inte det bäst om inte på Fårö bland höstens stormar.
Lis Hellström lär ut konsten att varva teater med bild. Kursdeltagarna skall vara beredd på att gå upp tidigt så man hinner med vad ljuset ger i form till oljemåleriet ute.
Man startar dagen med andra ord i "introvert" anda, som efter lunch går över till "extroverta" övningar.
Kvällen vigs åt teaterimpro i Stora salen. Sena kvällen kan var och ge sig tid till att skriva rent en teatertext....
Det finns bildtryck i Smedjan, en ateljé med material och rum för skapande och en stor ateljé med stafflier på vinden. Linoliumplatta, färger och duk: ( 50x60cm) ingår i priset.
Ta med oömma kläder för teaterarbetet.
I teatern ingår commedia dell´arte-Grotowskij, Ecole Jacques Lecoq och klassiska teaterskådespelarövningar. Men framförallt utarbetar Lis en karaktär åt dej utifrån dina egna berättelser om dej själv.
Om ni har; ta med "clownkläder"!
I konsten har Lis erfarenheter att undervisa på skolor, vuxna på Midsommargården.
Ledande tema för henne är: -" Författare/skådespelare skall skriva å skildra vad de ser och bildskapare vad de hör!"
kl. 9.00-12.00 vi skapar bilder antingen i olja, linoliumtryck eller akvarell.
kl. 14.00-17.00 vi gör teaterövningar där vi hittar den figur som skall vara ledande i kursdeltagarens framtida liv.
kl. 19.00-21.00 uppförande av solosketcher, som man tänkt ut under dagen.
pris: 2000kr./ 3000kr  med logi. ( finnes 6 dubbelrum, inkl. helgen 17-18/10)
max delt. 12 . mini: 5 delt.
pg: 6001156-6
Under helgen kan man jobba frivilligt och även planera saker ihop
.
se:  https://www.facebook.com/events/986712548047945/?ref=1&feed_story_type=22&action_history=%5B%7B%22surface%22%3A%22permalink%22%2C%22mechanism%22%3A%22surface%22%2C%22extra_data%22%3A%5B%5D%7D%5D

MÅLARKURS 19 och 20 sept. 2015 PÅ FÅRÖNATTA håller Lis Hellström sin beryktade oljemålarkurs på Lansagallerikursgårds tomt och i hennes fars ateljé och mors; på vinden!
Du kontaktar VUXENSKOLAN GOTLAND om du är intresserad tel 0498770826.
Arbetstiden är lördag o söndag mellan 11-15.
pris : 1000kr ( en duk 50x60cm ingår med tillhörande oljefärg "som behövs".)

http://www.sv.se/avdelningar/sv-gotland/kurser/malarkurs-i-samband-med-faronatta-18744/
v ä l k o m n a !!!

V.20, 23Oljemål.kurs. V.25 Clownkurs.V.29 Bildkreativkurs. V.34  GotlandsArtweek   v.35 Bildtryck.kurs

     Målar  & Teaterkurser på Lansa.
 Oljemålarkurs
https://www.facebook.com/events/471918592955167/?ref=1 
Lis Hellström har haft målarkuser på Lansa 4 sommrar i rad, ibland även tillsammans med en kollega. Vårterminen 2015 kommer en kurs i Maj och i början på Juni. Genom Vuxenskolan på Gotland kan ni anmäla er.
-Oljemåleri lär man sig bäst då man får stå mitt i naturen i det riktiga ljuset.  Ty då ser man oljefärgen och naturen i sin riktiga lyster.  Mitt i naturen får du sitta som ger dej ro och nödvändig ensamhet.  Lis sätter ER nära inpå ateljén, så att hon kan se till dej och att Du "håller ditt motiv i järngrepp". Hon ger dej ett staffli och undervisar om de rätta poserna som behövs. Det vill säga hur man förhåller sig till de motiv, som hon ställer dej framför. Detta är avgörande för att du skall få ett fin bild som du sedan  kommer hem med. Tomten på Lansa bjuder på många motiv, då man blickar ut därifrån och ser horisonten, vilket är viktigt för din lust och ditt motiv. Då staffli, penslar och pannåer finns, så behöver du bara ta med färg och  duk .(en duk 50x40cm med tillhör. färg ingår) - Det är först 1 timmes undervisning i ateljén, sedan under tiden ni målar vid det staffli jag gett Er. Ni står på tomten och tomten är stor,   så ni får mycken  ro med Ert motiv.
Jag kommer till Er med jämna mellanrum och går igenom hur  Ni tänker, sen får ni fortsätta. Allmänt är att man på en kurs målar minst 3 motiv.
 -Kaffe med bulle ingår,  men lunchbox rekommenderas att man tar med.
Heller om man åker iväg och äter över lunch.
Finnes även matlagningmöjligheter.
  Beräknande tider:  14-18/5. 5-9/6. kl: 10-12 , 14-16 varje dag.

Tel till Vuxenskolan: 0498770826 / Mia Hallin
Se Lis konst på www.lishellstrom.tumblr.se

 TEATERCLOWNKURS v. 25:  16-18 Juni
https://www.facebook.com/events/1411134899201641/?ref=1
Sommaren 2015 kommer Lis ge Clownkurs.
Hon som var Sveriges första kvinnliga clown för vuxna har många erfarenheter även utav undervisning i ämnet.
Detta blir dock 1:a gången på Lansa.
Eleverna kommer att få en gedigen kunskap utav konsten att kunna improvisera och du får med dej hem en Clownkaraktär och goda     upplevelser  utav gruppteater.
Övningarna är allt ifrån klassiska teaterövningar för skådespelare till Clown-mimövningar. Allt som Lis fått med sig ute ifrån Europa och egna skapade övningar som är evidensbaserade efter lång pedagogik erfarenhet för både barn, ungdomar och vuxna.
Där kommer att finnas fysisk krävande övningar i form av sketcher, som kräver detta, men alltid är anpassade till individens förutsättningar. Dvs allt skräddarsys.  Vi  jobbar både individuellt och i grupp i de olika rummen.       
Denna kurs riktar sig till alla från 16 år till 80 år. Du lär dej att improvisera och efter kursens slut garanterar jag att du har fått dej en skräddarsydd clownkaraktär. Med den kan du ta hand om ditt liv bättre. Lis hjälper er att bygga upp karaktären runt en berättande sketch som är och kan vara komna från delar av ert liv.

Pris 1500kr. 10-12 14-18 jobbar vi o på torsdagskväll uppföra vi en show i           stora salen. (publik bjuds in)
pris: 1500kr ca 20 tim
På Fbu-läger invid kyrkan är det bra o billigt boende.
max: 15 elever. minst: 5 elever.

Ta med oömma kläder och gymnastikskor.
Kursledare: LIS HELLSTRÖM : hon är utbildad clown/skådespelerska i Paris hos Lecoq och Decrouixe. Hon har tillsammans med gruppen Clowndonnorna/Theater Manjana fått Göteborgs humorpris 1996. Senaste föreställning som var den 9:ionde i raden av soloföreställningar som hon turnerat med runt om i Sverige, ”Skaffare ett liv” på Olympiateatern hösten 2013. Gå in på www.lis-karin.hemsida24.se och läs mer om henne.
se den liknande kurs hon skall ha i början av juni:

http://www.olympiateatern.se/kurser-i-clowneri-med-lis-hellstrom/ 
Logi kan ordnas ex. på Fbu-Läger,  Vandarhemmet el. Fårösunds hotell.
http://www.farokursgard.se/vandrarhem_1353.html 


"Familjeclowneri" i STOCKHOLM
https://www.facebook.com/events/951959704827953/?ref=1 
Datum: 1/6-3/6   och v. 29: 13-15/7
Tid: 10-12 och 14-16
Du tar med dej ditt barn och vi sätter upp en liten clownföreställning tillsammans. På köpet lär du dej teaterclowneri och får en bättre kontakt med ditt barn. Barnen kan vara allt från 4 år – 15 år.
Jag har efter 8 terminer som Familjekeramiklärare på Hemgården på Telefonplan förvånats över hur mycket konst i alla dess former gör sig så bra inom familjen och över generationer! Under hela den tiden då det ibland fanns tre generationer i verkstaden, tappade jag inte en enda kruka i golvet!!
Så nu vill jag pröva dess pedagogik även i mina kunskaper inom clowneriet!!

Pris: vuxen inkl. barn 1.500 : 12 tim.
Ta med oömma kläder och gymnastikskor.

Teaterclownerikurs på kvällen:
Datum: 1/6-3/6
19.00-21.00
Denna kurs riktar sig till alla från 16 år till 80 år. Du lär dej att improvisera och efter kursens slut garanterar jag att du har fått dej en skräddarsydd clownkaraktär. Med den kan du ta hand om ditt liv bättre. Lis hjälper er att bygga upp karaktären runt en berättande sketch som är och kan vara komna från delar av ert liv.
Pris : p. pers. 1.500 : 8 tim.
Ta med oömma kläder och gymnastikskor.
Kursledare: LIS HELLSTRÖM : hon är utbildad clown/skådespelerska i Paris hos Lecoq och Decrouixe. Hon har tillsammans med gruppen Clowndonnorna/Theater Manjana fått Göteborgs humorpris 1996. Senaste föreställning som var den 9:ionde i raden av soloföreställningar som hon turnerat med runt om i Sverige, ”Skaffare ett liv” på Olympiateatern hösten 2013. För mer information och bokning: Maila info@olympiateatern.se
http://www.olympiateatern.se/kurser-i-clowneri-med-lis-hellstrom/ 


V. 29 På Lansa Fårö:
"Bildkreativkurs" med Marianne Lagercrantz

Marianne har haft flertal kurser i akvarell på Fårö så hon har vanan inne att undervisa i detta landskap. Nu har hon format sina kurser att man får lära sig att hantera flera olika material även akryl o.dyl. Där självaste bildskapandet står i fokus. Hon undervisar även i Stockholm. Hennes elever kommer att kunna få bo på gården. Du mailar härifrån om intresse finnes. Så fömedlas om priser och tider.

V. 34 GOTLANDS ARTWEEK.
HÄR KOMMER LANSA GALLERI UTÖKAS UT TILL SMEDJAN OCH DÄR KOMMER OLIKA EVENEMANG ATT FINNAS PLUS NATURLIGTVIS LIS OCH OLOF HELLSTRÖMS KONST ATT VARA TILL SALU. VISOR AV ELISABET HERMODSSON SJUNGAS. Med Övind Glosli på gitarr o. Lis Hellström på sång.
GALLERIETS ÖPPENTIDER: kl 10-21. VISOR O TEATER VARJE DAG KL. 16.00 och 19.00

V. 35 "BILDTRYCKARKURS" MED Thomas Hallon Hallbert.

https://www.facebook.com/events/875101879198954/?ref=1
Lär dig trycka bilder och text utan tryckmaskiner. Genom linolium, träsnitt , monotypi, silkscreen o. dyl. Var och en skapar egna bilder och texter till en vasin liten bok.
pris 2000kr max 10 , minst 5 elever.
Material ingår. 16 tim. 10-12 14 -16 mån.-torsd.
Kursledare Thomas Hallon Hallbert som har många års erfarenheter som grafiker och kursledare i detta.
Man kan jobba med text, även om fokus kommer att vara bild. Om vi ska binda in det till en bok blir det med en relativt enkel japansk metod.
De som inte kan bo på gården, som har c:a 14 bäddar, kan ta in på Fbu-lägret vid kyrkan vilket är billigt.
kurs o logi: 4000kr

Du anmäler dej här ovan: "kontakt" och maila!


                         

Sommaren 2015 skapades teaterföreställningen "Får Herr Bagge tacka Lamm?" I stora salen på Lansagallerikursgård gavs 5 föreställningar under Gotland Art week och filminspelning av teatern.
Det var en trekvarts fars med Öivind Glosli, John-Erik Leth, Bie Erenurm och Lis Hellström, som behandlade ämnen som boktjuven Engeström, Täckating och Magdans.
Där fanns även galleri att se fylld med konst utav Olof och Lis Hellström. Visor av Elisabeth Hermodsson att lyssna på, framförda av dotter Lis och gittarkomp av Öivind. John -Erik framförde även sin visa vid tillfälle.
Café med Godmans goa bullar fanns att köpa.
Flera fåröbor kom å såg föreställningen och önskade en fortsättning utav den på ex. Bygdegården på ön. Vi diskuterar detta; och återkommer!!

Här ser du bl.a. bilder från uppsättningen Lis gjorde - 98 i Enköping av KLAS KLÄTTERMUS med Kanonteatern, som  nominerades till Västerås ATR-festival! Hon gjorde framförallt scenografin och dräkter.
 

Uppsalanyatidn. 2003

CLOWNKURS
 sept. 2015
På SigtunaFolkhögskola höll Lis en clownkurs på tre dagar. Med övningar såsom "Tre Stolar", "Anatagonist/Protagonist", "Hattaffären" med fl. som då resulterade i en timmes föreställning som bygger på en övning som hon fick lära sig på Lecoq. : "Att skildra ett torg från klockan 07.00-24.00". Eleverna har sina skilda uppgifter; såsom kyrkan, caféet, frisören o.dyl. De som sitter på bänkarna gör ljud såsom exempelvis fågelkvitter på morgonen, vargljud och syrsor på natten..
Denna föreställning fick heta "Livet på Nersalas Torg" som även blev inspelad.
Pris för 3 dagar cirka 6000kr. 
Nedan finnes bilder från kursen: